cover_slow_change.jpg "Over ontwerpen en bouwen van slimme organisatiestructuren, cultuurverandering leiderschapsontwikkeling en betere prestaties!"
- Info Slow Change

Uitgelicht artikel

Transitie of Transformatie in de Zorg?

De zorgsector is meer dan ooit in beweging. Allereerst lijkt het begrip zorg door iedereen te worden opgeëist. Naast de zorg die we in het ziekenhuis krijgen, krijgen we ook zorg thuis, in de vorm van verzorging en verpleging en tot voor kort werd ook de huishoudelijke hulp gezien als een vorm van zorg. Met de komst van de sociale wijkteams blijkt nu ook dat we de schuldhulpverlening zorg moeten gaan noemen. Misschien is de volgende stap, dat we het knippen van de heg, het wieden van onkruid en het busvervoer een vorm van zorg gaan noemen?

Als je je omringt weet met zoveel zorg, zou je toch gaan denken dat we weer terug zijn bij de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, waarin het pamperen ongeveer is uitgevonden. Is de term ‘transitie’, die vaak wordt gehanteerd voor de veranderingen als gevolg van de jeugdzorg, AWBZ, AWBZ/ZVW/WMO, wellicht een voorbode van wat er gaat komen? Transitie betekent immers ‘overgang’ en zal deze overgang gepaard gaan met echte fundamentele verandering of slechts een 'verplaatsing'? De bureaucratie die nodig was om aanbod en vraag van zorg op elkaar af te stemmen is enorm uitgedijd en heeft geleid tot de decentralisatie van zorg en welzijn. Het is allerminst zeker dat ‘verplaatsing’ leidt tot lagere kosten. Immers wanneer het bij een verplaatsing blijft, verplaatst ook de bureaucratie zich naar de gemeenten. We zien daar nu al de tekenen van: iedere gemeente is druk bezig met het optuigen van haar organisatie, inclusief een nieuw stelsel van procedures die een behoorlijk ambtelijk apparaat vergen. Eigen regie en zelfsturing worden vakkundig doodgeknuffeld door verplaatsing van zorg & welzijn in plaats van transformatie. Transitie betekent niet automatisch transformatie! Sociale wijkteams en veel van deze concepten zijn niet zaligmakend. Er zijn intelligentere manieren van innoveren: integrale wijkgerichte ondersteuning van mantelzorgers om de instroom in de dure zorg te beperken, anderhalvelijnscentra gericht op preventie en vroegtijdige integrale behandeling van kwetsbare groepen, gespecialiseerde diagnostische en behandelcentra, contractinnovatie waarbij betrokken spelers in de zorg gezamenlijk voor specifieke doelgroepen prestatiecontracten aangaan. Dat zijn hier en daar de voorbeelden van echte innovatie en dat vraagt transformatie.

Vorige pagina



Copyright 2024 © Frank Verschuur | Disclaimer | Contact | Credits