cover_slow_change.jpg "Over ontwerpen en bouwen van slimme organisatiestructuren, cultuurverandering leiderschapsontwikkeling en betere prestaties!"
- Info Slow Change

Uitgelicht artikel

Innovatie met verbinding en eigendom bij de RIAGG

Wij hebben geleerd hoe we als MT, verbinding en eigendomsgevoel ontwikkelen voor een gemeenschappelijke visie op waar we naar toe wilden, maar ook op hoe we dat moesten organiseren. Door zijn aanpak leerden we ook hoe we de verbinding met onze medewerkers moesten organiseren, waardoor ook zij zich veel meer eigenaar zijn gaan voelen van de te realiseren visie’, Henrie Henselmans, directeur RIAGG (tot 1 september 2010)

De organisatie was al enige jaren in een ontwikkelproces bezig. Toch leefden er nog vele vragen binnen het MT: hoe de professionaliteit verder te ontwikkelen, hoe medewerkers mee te krijgen, en hoe de uitvoeringskracht en aansturingskwaliteit kon worden vergroot. Ook ten aanzien van de organisatie-inrichting waren er nog vragen. Hebben we wel de juiste keuzes gemaakt in onze structuur? Misschien wordt de ‘doorstroming’ van cliënten en de kwaliteit van de dienstverlening, alsmede de invloed die medewerkers hebben hierop hebben nog te veel beperkt door de bestaande organisatiestructuur? Er waren ook zorgen over de communicatie en nabijheid en operationele druk van leidinggevenden.

Met het MT werd een aantal workshops georganiseerd, waarin eerst een gezamenlijke integrale visie werd ontwikkeld ten aanzien van gewenste gedrag, processen, systemen, organisatie-inrichting, leiderschapsgedrag, resultaten en imago.
Vervolgens werd de huidige organisatiestructuur tegen het licht gehouden en werden blokkades hierin ten aanzien van gewenst gedrag en resultaten blootgelegd.
Opties voor nieuwe organisatiestructuren werden verkend en keuzes werden gemaakt. Tenslotte werd een veranderroute ontwikkeld waarin medewerkers in belangrijke mate werden betrokken en mede-eigenaar waren van het veranderproces. Zo werd de MT-visie in een brede conferentie met alle medewerkers gedeeld. In de daaropvolgende periode gingen leidinggevenden met hun medewerkers aan de slag om de visie verder vorm te geven en te implementeren.



Vorige pagina



Copyright 2024 © Frank Verschuur | Disclaimer | Contact | Credits